IOS vs Andriod

IOS, Android… mitä ne ovat ja mitä niistä tulisi tietää? Molemmat ovat älypuhelimille ja tableteille suunniteltuja  käyttöjärjestelmiä. Androidin omistaa Google (Google ostin sen Android Inc.:ltä), kun taas iOs on Applen kehittämä ja sen omistama käyttöjärjestelmä. IOS löytyy Applen iPhone-, iPod Touch ja iPad-laitteista, sekä myös Apple TV-laitteista. Monet muut valmistajat, kuten Samsung, Lenovo ja Huawei käyttävät Android-käyttöjärjestelmää.

Android-puhelimia myydään selkeästi enemmän kuin iOS-puhelia. Android on tällä hetkellä internetin käytetyin alusta – jopa Windowsia suositumpi. Androidiin kuitenkin liittyy tietoturvariskejä, sillä puhelimella olleita kuvia ja kirjautumistietoja on vaikea poistaa. Lisäksi Android-käyttöjärjestelmällä varustetut puhelimet ja tabletit ovat herkempiä saamaan viruksia ja haittaohjelmia. Sekä Androidia että iOS:ia kuitenkin päivitetään ja kehitetään jatkuvasti – myös tietoturva-asiat huomioon ottaen.

Onko iOS parempi käyttöjärjestelmä kuin Android?

Vaikka Android on huomattavasti iOS-käyttöjärjestelmää suositumpi, voi olla, että iOS on sittenkin parempi vaihtoehto. Alle on esitelty muutamia tätä väittämää tukevia seikkoja. Suurin syy sille, miksi kaikki eivät käytä Applen tuotteita, on varmasti hinta. Hintaerot ovat suurimmillaan alimman hintaluokan tuotteita tarkastellessa. Esimerkiksi edullisin Android-tabletti maksaa alle satasen, kun taas iPadiä ei saa alle kolmellasadalla. Toisaalta, Applen puhelimet säilyttävät jälleenmyyntiarvonsa huomattavasti paremmin kuin Android-puhelimet. Asiakkaat tietävät, että iPhonet on valmistettu laadukkaista materiaaleista, ja että ne pysyvät ajantasaisina pidempään kuin Android-käyttöjärjestelmällä varustetut luurit. Ajantasaisuutta selittää se, että iOS-puhelimien valmistajia on vain yksi eikä uusia malleja lanseerata yhtä usein kuin Android-puhelinten saralla.

Toinen syy Androidin suosiolle on varmasti se, että siinä on lähestulkoon loputon määrä vaihtoehtoja käyttöjärjestelmän mukauttamiseksi oman maun mukaiseksi. Kuluttaja voi muokata ulkonäköä, painikkeita, näytön kirkkautta ja jopa laitteen suorituskykyä.

1. Parempi tietoturva

Applen iOS-käyttöjärjestelmää pidetään yleisesti turvallisempana kuin Androidia. Tietoturvayhtiöt ovat raportoineet, että 97 prosenttia älypuhelinten haittaohjelmista kohdistuisi nimenomaan Android-käyttöjärjestelmällä varustettuihin puhelimiin. Haittaohjelmat ja virukset tunkeutuvat puhelimeen sovelluskauppojen kautta. 

Applen oma sovelluskauppa App Store ei ole niin laaja kuin Android-puhelinten Google Play, mutta sovelluskehittäjät ovat tarkkaan valikoituja. Sanotaan, että haittaohjelmia sisältävien sovellusten saaminen Applen sovelluskauppaan olisi likipitäen mahdotonta.

Googe Play taas on sovellusten ”villi länsi” eli mainosrahoitteinen ja maksuton ympäristö, missä kuka vain on tarjota sovelluksiaan. Android-puhelimeen voi ladata sovelluksia myös Google Playn ulkopuolelta, joten viruksia voi tulla.

2. Runsaasti yhteensopivia laitteita ja laadukkaita sovelluksia

Apple tarjoaa valtavan määrän erilaisia musiikkisoittimia, älykelloja ja muita laitteita ja palveluita. Koska kaikki kuuluvat samaan tuoteperheeseen, ne toimivat täydellisesti yhdessä. Kuluttajan ei tarvitse ladata erillisiä sovelluksia, vaan sama Apple ID käy kaikkiin laitteisiin. Sovellukset, valokuvat, kalenteri, muistiinpanot ja sähköposti päivittyvät kaikkiin laitteisiin vaivattomasti. Androidilla ei ole tarjota tällaista suljettua ekosysteemiä, mikä mahdollistaa sujuvan ja turvallisen jakamisen. Android-käyttöjärjestelmää käyttäviä puhelimia ja tabletteja tulee monilta eri valmistajilta, joten ne eivät ole samalla lailla saumattomasti yhteensopivia.

Parhaat sovellusten kehittäjät suosivat Applea, siksi uusimmat ja laadukkaimmat sovellukset julkaistaan usein ensimmäiseksi juuri App Storessa. Kaikkia sovelluksia ei viedä lainkaan Android-puhelimiin.

3. Helppokäyttöinen – myös maksamisessa

Monen mielestä Applen puhelimet ovat paljon selkeämpiä ja yksinkertaisempia kuin Android-puhelimet. Apple tarjoaa myös Apple Pay -maksutoimintoa, mikä tarkoittaa lähimaksamista puhelimen avulla samaan tapaan kuin pankkikortilla tehtäessä. Apple Paylla voi maksaa myös sovelluksissa ostoksia tehdessään. Google Pay ei ole rantautunut vielä Suomeen, joten Apple ja iOS ovat tässäkin ison harppauksen edellä.

4. iPhone sopii myös lapselle

Iphone sopii koko perheen käyttöön. Vanhemmat pystyvät seuraamaan lapsensa puhelimen käyttöä, sillä Applen perhejako mahdollistaa yhteisten sovellus- ja musiikkiostojen teon. Vanhemmat hyväksyvät jokaisen sovellushankinnan erikseen. Perhejako mahdollistaa myös esimerkiksi kalenterin jakamisen. Lapsen liikkeitä voi seurata Etsi ystäväni -toiminnon avulla.

Hinta voi kuitenkin nousta kynnyskysymykseksi. Vanhempi saattaa miettiä, kannattaako lapselle ostaa iPhonea, sillä ne ovat usein huomattavasti kalliimpia kuin Android-käyttöjärjestelmää käyttävät Samsungin tai Huawein puhelimet. Samsungin älypuhelimen saa uutena jo alle sadalla eurolla. Alle kahdensadan euron hintaluokassa ei ole lainkaan Applen puhelimia. Edullisimmillaan Apple-puhelimen saa noin 250 eurolla – ellei osta käytettyä.

IOS vs Android – Mitä sinun tulisi tietää?